Nivå 0 – Laveste nivå i handlingsveilederen (Nivå 0) handler om at ansatte nærmest barnet avklarer om en undring de har for barnet, er en bekymring. Denne avklaringen gjøres av ansatte nærmest barnet i dialog med foresatte og i drøft med nære kollegaer som også kjenner barnet. En bekymring meldes til nærmeste leder der bekymringen er oppdaget

Nivå 1 – Ved Nivå 1 vil fortsatt bekymringen forsøkes løses lokalt. Det vil si at ansatte nær barnet, foresatte og andre fagpersoner i direkte tilhørighet til barnehage eller skole (unntaksvis i familiesenteret) gjennom ressursteam kommer frem til, prøver ut og evaluerer tiltak for at barnet skal få det bedre. 

Nivå 2 – Dersom det viser seg at lokale tiltak ikke er tilstrekkelig for å hjelpe barnet eller at barnet har behov for støtte fra andre og/eller flere tjenester, løftes bekymringen til nivå 2 som starter med instansmøte. Det vil si ansatte i kommunen, fra ulike tjenester og da med ulik fagbakgrunn. Instansmøte er kun for ansatte, der bekymringen presenteres for samtlige deltakere. Ut fra bekymringens art, vil de tjenestene som mener de kan bidra til at barnet får det bedre, bli en del av teamet rundt barnet. Med andre ord, instansmøte har til hensikt å finne de rette deltakerne til videre arbeid for barnets beste. De påfølgende tverrfaglige samarbeidsmøtene vil gjennomføres i samarbeid med foresatte. 

Nivå 3 – Ved behov for langvarig og koordinerte tjenester, kan foresatte eller ungdom over 18 år selv søke koordinator og/eller Individuell plan.  Da vil Koordinerende enhet (KE) gjøre en vurdering av innkomne opplysninger og avslå/fatte vedtak, eller hente inn flere opplysninger ved behov.