Trinn 5: Beslutning
Etter endt undersøkelse kan det bli besluttet å sette inn hjelpetiltak, hasteflytting eller om   det skal forberedes sak til fylkesnemnda med forslag om omsorgsovertagelse eller behandling på atferds institusjon (jmf. Lov om barneverntjenester §§ 4-4, 4-6, 4-12, 4-25 og 4-24)
Uansett utfall av undersøkelsen skal melder få tilbakemelding på om saken er henlagt eller om det er satt inn hjelpetiltak. Ved samtykke fra foreldrene kan barneverntjenesten gi opplysninger om hvilke hjelpetiltak det er snakk om.
Trinn 4: Evaluering på nivå 1 og avklare behov for ytterligere informasjon
I undersøkelsesperioden skal det gjennomføres en midtveisevaluering hvor foreldrene blir gjort kjent med hvilken informasjon som har fremkommet så langt, og om barneverntjenesten har endret standpunkt i forhold til alvorlighetsgrad. Foreldrene har også mulighet til å komme med sine synspunkter.
Trinn 3: Iverksetting av tjenesteinterne tiltak
Trinn 2: Planlegging og gjennomføring
En undersøkelse skal gjennomføres innen tre måneder, eller i særlige tilfeller innen seks måneder. Hvor omfattende en undersøkelse skal gjøres vil avhenge av de konkrete omstendigheter i den enkelte sak.
En undersøkelse starter opp med en førstegangssamtale med foreldrene hvor de blir gjort kjent med innholdet i bekymringsmeldingen. Under denne samtalen skal det også lages en plan for videre gang i undersøkelsen.
En undersøkelse skal inneholde samtale(r) med barnet, foreldrene, innhenting av informasjon fra aktuelle instanser og hjemmebesøk.
Trinn 1: Definer problemstilling:
Dersom det er rimelig grunn til å anta at det foreligger forhold som kan gi grunnlag for tiltak etter barnevernloven § 4-3, skal barneverntjenesten snarest undersøke forholdet. Undersøkelsen skal gjennomføres slik at den minst mulig skader noen som blir berørt, og den skal ikke gjøres mer omfattende enn formålet tilsier. Foreldre eller den som barnet bor hos, kan ikke motsette seg en undersøkelse.